Hoe help je iemand die kanker heeft het best?


Als iemand heel ziek wordt, is dat een zware klap, zeker bij kanker. Niet alleen voor de zieke, maar ook voor de familie, vrienden en kennissen. Hoe moeten die daarop reageren? Wat moeten ze doen om echt te helpen en de zieke de juiste steun te bieden? Hier vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je goede bedoelingen het gewenste effect hebben.
​​​​​​​​​​​​​Emotionele steun geven of eerder praktische hulp aanbieden? Er is geen juist of fout in dit geval. Zorg gewoon dat je helpt op de manier die het best past bij jouw persoonlijkheid. Je kan altijd vragen aan de zieke wat hij of zij verlangt van jou. Je hulp opdringen, doe je beter niet!  

 
Hoe bied je emotionele steun aan iemand die kanker heeft?  

 
​​​​​Zorg gewoon dat je er bent voor hem of haar. Hou dus geen afstand omdat de ziekte je beangstigt en je niet goed weet hoe je je moet gedragen. Je blijft de partner, vriend of vriendin, broer of zus, buur, familielid, … die je altijd bent geweest. Er hoeft geen verschil te zijn tussen de periode voor de ziekte en erna.   
 
​​​​​Toon dat je beschikbaar bent, begripvol en blijf vooral dezelfde dingen voorstellen als vroeger om plezier te maken en je te ontspannen. Dat is een goede manier om te vermijden dat het enkel nog over de ziekte gaat. Het is heel belangrijk dat er genoeg momenten zijn om samen gewoon te genieten van het leven!  
 
​​​​​Probeer niet koste wat het kost om de zieke gerust te stellen of om te minimaliseren wat hem of haar overkomt. Daar doe je meer kwaad mee dan goed! Pas dus op voor goedbedoelde uitspraken die het moraal van de zieke zouden kunnen ondermijnen.   
 
​​​​​Draag je eigen ongerustheid niet over op de zieke. Als je vragen hebt over kanker of over de behandeling, kan je die beter stellen aan het medisch team of aan gespecialiseerde organisaties.   
 
​​​​​Leer het medische jargon voor de specifieke kanker van je geliefde kennen. Het zal je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is. Uiteraard hoef je zelf geen medisch advies te geven!  
 
​​​​​Luister naar wat je vriend(in), zus, moeder, … nodig heeft en probeer te weten te komen of hij of zij erover wil praten. Dat is geen gemakkelijke oefening, maar het loont de moeite.  Dring je hulp niet op en probeer je eigen behoefte niet te verwarren met die van de zieke. Je moet aan een reële vraag voldoen. Als dat niet het geval is, doe je vooral jezelf een plezier en dat is niet de bedoeling. Natuurlijk moet je geliefde wel duidelijk maken wat hij of zij echt graag zou willen dat je doet.  

 
Enkele tips: 
 ​​​​​
-  Denk je dat deze vorm van steun niks voor jou is? Ben je bang dat je toch iets verkeerds gaat zeggen? Stel dan voor om te helpen met iets heel concreet. Dat doet ook plezier!   
 
- Lees een boek over het onderwerp! Er bestaan er heel wat. Je kan er veel uit leren, ook over wat je beter niet doet of zegt.  
Kies samen een pruik, aangepaste lingerie en cosmetica, een mooi sjaaltje …
​​

 
Hoe kan je iemand met kanker heel praktisch helpen?   
 
​​​
Er zijn heel veel manieren om een kankerpatiënt te helpen. Je moet enkel te weten komen waar hij of zij echt behoefte aan heeft. Dit zijn enkele voorbeelden: 
 
* ​Hem of haar naar het ziekenhuis brengen.  
 
* Zijn of haar kinderen naar school brengen. 
​ 
* Boodschappen doen of af en toe eens koken voor de zieke. Moet het eten gemixt worden? Er bestaan ook bereide maaltijden die veel vitaminen, mineralen, oligo-elementen en antioxydanten bevatten, specifiek voor kankerpatiënten. Informeer je, er bestaan heel wat mooie initiatieven op dat vlak.  
 
* Helpen met de administratie.  
 
* Online informatie zoeken voor handige hulp en ideeën om het genezingsproces aangenamer te maken.  
 
* Mee voor de huisdieren zorgen, als die er zijn. Dat wil niet zeggen dat je ze bij jou in huis moet nemen. Ga er eens mee wandelen en geef ze de nodige zorgen.  
 
* Voorstellen om samen te gaan sporten. Sport helpt bij het herstellen van kanker, maar door de vermoeidheid en de zware behandelingen hebben kankerpatiëneten er uit zichzelf vaak weinig zin in. Door het samen te doen en hem of haar aan te moedigen is er meer motivatie. Opgelet dat je de zieke niet foceert! Als hij of zij echt geen zin heeft om een uurtje samen te sporten, moet je dat uiteraard respecteren.    
 
* Ga mee om samen een pruik te kiezen, aangepaste lingerie, schoonheidsproducten, een sjaaltje, ... En informeer je op voorhand waar je daarvoor terecht kan. Uiteraard enkel als de zieke duidelijk heeft gemaakt dat ze je erbij wil.  
 
Steun bieden aan iemand die je goed kent met kanker, is niet alleen een heel intens moment in je leven. Het is ook de gelegenheid om na te denken over je eigen leven en misschien enkele preventieve maatregelen te nemen. Er bestaat bijvoorbeeld ook een oplossing om beter voorbereid te zijn op borstkanker ...  
De VIVAY-redactie 
​Augustus 2018  

 ​
Deze reclame betreft de Feminaverzekering van AG Insurance. Dit is een levenslange ziekteverzekering (Tak 2). Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en mogelijks door je tussenpersoon verkocht. Ze voorziet in het betalen van een eenmalig bedrag om sommige kosten te dekken die jouw strijd tegen kanker draagbaar maken. Dit geldt voor een van de volgende diagnoses van kanker vanaf stadium T1: borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van het baarmoederlichaam en kanker ter hoogte van de eierstokken, eileiders, vagina en schaamlippen.

 
Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: de aanwezigheid van invasieve tumoren in andere lichaamsdelen dan de geslachtsorganen of de borsten, zelfs als deze aan de oorsprong zouden liggen van één van de kankers; goedaardige en niet-invasieve tumoren, niet-invasieve letsels op de vrouwelijke geslachtsorganen of borsten, met uitzondering van DCIS- en LCIS-letsels in de mate dat zij een totale verwijdering van de borst veroorzaken of een conservatieve chirurgie met verwijdering van de tumor, gevolgd door radiotherapie; preventieve behandelingen en preventieve operaties. 
 
Vóór de onderschrijving van het product is het noodzakelijk om de algemene voorwaarden en het informatiedocument over verzekeringsproducten door te nemen. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar ​customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00.

 
Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing voor jou niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75

 
AG Insurance n.v. - E. Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be​ – Tel. +32(0)2 664 81 11

 
Belgische verzekeringsmaatschappij toegelaten onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Bescherm jezelf en je gezin Feminaverzekering
Tot € 10.000 financiële steun
Vrij te gebruiken voor je welzijn
Levenslang verzekerd

Wist je dit al?

Bekijk alle artikels