Borstkanker en je dagelijkse leven: het is mogelijk

Het is niet evident om gewoon door te gaan met je leven tijdens je strijd tegen borstkanker. Vermoeidheid, bijwerkingen van de behandeling, je gezinsleven en de organisatie van het huishouden vergen heel wat inspanningen.

Het moment van de diagnose

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt is dat een pijnlijk moment. De schok is allicht groot en de uitleg van de arts zal niet helemaal doordringen.
Er spoken een heleboel vragen door je hoofd. Om alle aspecten van je behandeling goed te begrijpen, plan je best een overleg met je oncoloog. Een paar aandachtspunten :

 • Over welk type kanker gaat het?
 • Welke onderzoeken moet ik ondergaan  en waarom?
 • Wat zijn de geplande behandelingen? Zijn er bijwerkingen?
 • Hoe lang zullen de behandelingen duren?
 • Hoe groot zijn mijn kansen op herstel?
 • Verlies ik mijn haar? Wanneer?
 • Kan ik blijven werken, sporten, normaal leven?
 • Welke administratieve procedures moet ik starten?
 • Betaalt het ziekenfonds de verzorging en de behandelingen terug?
 • Waar kan ik informatie vinden? Wie biedt hulp en steun?
 • Hoe kan ik dit vertellen aan mijn kinderen en familie?

Je moet vertrouwd geraken met een totaal nieuw jargon: graad, stadium, operatie, mastectomie, chemo, radiotherapie, hormoontherapie, alopecie, …
Er komt heel wat op je af, de ziekte en de behandeling ervan gooit je leven overhoop. Niet alleen jouw leven overigens, ook dat van je familie en je omgeving.


Een fase in het leven

Het leven gaat uiteraard voort maar je komt in een ander ritme. De sessies chemotherapie en radiotherapie bepalen je timing. Je moet trachten om positief te blijven over de toekomst. Na een behandeling van enkele maanden slaat de vermoeidheid toe en verhoogt het risico op infecties. Het is niet gemakkelijk om te blijven vechten. De behandeling heeft ook gevolgen voor je uiterlijk. iets wat niet altijd eenvoudig te verwerken is.


Superhelden bestaan enkel in films

Laat je helpen! Je gezin, je vrienden en de thuiszorg kunnen een deel van je taken overnemen. Er zijn ook heel wat organisaties om je leven in het ziekenhuis of thuis te verlichten: de maatschappelijk assistent, de zorgcoördinator, verpleegkundige diensten, gezinshulp, dienstencheques, ...

 

"Toch bestaan er oplossingen om je te verzoenen met je uiterlijk en om gemakkelijker de confrontatie aan te gaan met de blik van anderen."

 

Mooi blijven ondanks kanker

De bijwerkingen van de behandeling zullen je uiterlijk veranderen. Dat kan je vertrouwen aantasten. Ook daar bestaan oplossingen die je helpen om gemakkelijker de confrontatie aan te gaan met de nieuwsgierige blik van anderen.


GI Jane

Haaruitval is voor veel vrouwen met borstkanker een obsessie. Een paar weken na de eerste chemo zijn de eerste signalen ervan, zichtbaar. Het is een harde confrontatie met de realiteit van de ziekte. Sommige vrouwen kiezen ervoor om zich volledig kaal te scheren. Anderen behouden hun haar zo lang mogelijk.

Een pruik is een optie

Een pruik kan je haarverlies perfect opvangen, zodat je je weer goed in je vel voelt. Kies je pruik best voor de haaruitval begint. Op die manier sluit ze het beste aan bij je echte kleur, stijl en persoonlijkheid.
De prijs van een pruik hangt af van de kwaliteit. Je kan kiezen voor synthetisch of natuurlijk haar. De prijs voor een exemplaar met synthetische vezels bedraagt ongeveer € 180, een bedrag dat in de buurt ligt van de vergoeding door het ziekenfonds. De prijs voor een pruik met natuurlijk haar begint vanaf € 600 en is onder meer afhankelijk van de oorsprong van het haar en de kwaliteit van de pruik.

Sjaals, hoofdoeken, hoedjes

Sjaaltjes, hoofddoeken en hoedjes zijn een perfect alternatief voor wie zijn look af en toe eens wil aanpassen. Ze zijn kleurrijk, hebben vaak een leuke print en je kunt ze op verschillende manieren dragen. Het worden op die manier echte modeaccessoire die je uiterlijk cachet geven.


Een mooie oogopslag? Het kan!

Wimpers en wenkbrauwen die dunner worden of uitvallen, veranderen je gezicht. Dat kan je bijwerken met een potlood. Zijn ze volledig weg, dan bieden valse wenkbrauwen of een stift om je wimpers of wenkbrauwen opnieuw te tekenen een uitkomst.


Houd je huid soepel en gehydrateerd

De kankerbehandeling kan een invloed hebben op je huid. Die wordt droog en gaat ruw aanvoelen. De oplossing is hydratatie met crème, olie … kortom alles wat je huid kan verzachten. Vergeet de hoofdhuid niet. Die raakt vaak geïrriteerd en kan zeer droog worden. Aarzel niet om raad te vragen aan je schoonheidsspecialist, kapper, …

Er zijn ook ziekenhuizen, kankercentra en verenigingen die allerlei workshops organiseren over schoonheidsbehandelingen, massages, reflexologie, …

Op het internet vind je heel wat inspiratie en video’s die je tonen hoe je je wenkbrauwen het best kan bijwerken, je sjaal kan binden, …


Gezond eten heeft zin

Neem rustig de tijd om te kiezen wat je wil eten. Deze periode van je leven kan een springplank zijn om niet alleen gezonder te eten, maar ook om een aantal slechte eetgewoontes af te leren. Het belangrijkste is dat je je goed voelt en dat je kan genieten van je maaltijden.


Beweeg om te leven: sport op alle fronten.

Sport heeft een positief effect op je lichaam. Het versterkt je immuunsysteem, helpt je gewicht onder controle te houden, … kortom, het verbetert je algemene conditie.
Sporten tijdens een kankerbehandeling kan de bijwerkingen verminderen. Je voelt je niet alleen fysiek maar ook mentaal beter. Sporten verlaagt de kans op een depressie en maakt de bijwerkingen van de chemo draaglijker.

Bij hormoonbehandeling kan sporten bijwerkingen, zoals spier- en gewrichtspijn, verminderen.

Het maakt niet uit voor welke sport je kiest, als je maar beweegt. Joggen, tennis, fietsen, zwemmen, aquarobics, … maar ook yoga, tai-chi, wandelen, … wat je maar wilt, zolang het goed aanvoelt! Als je twijfelt over een bepaalde sport, kan je arts advies geven.


En het werk?

Sommige vrouwen kiezen voor een tijdelijke loopbaanonderbreking, anderen voelen zich net comfortabel als ze aan de slag kunnen blijven. De keuze die je maakt is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren. Het fysieke vermogen om door te kunnen gaan en de motivatie om je loopbaan verder te zetten spelen een rol. Wie stopt met werken, kan rekenen op een uitkering van het ziekenfonds. Ook als je je werk wil hervatten na een lange afwezigheid, kan je hulp krijgen. Raadpleeg in dat geval zeker je ziekenfonds of arts voor bijkomende inlichtingen.


Verlies je vechtlust niet

Vechtlust en een positieve ingesteldheid zijn cruciale elementen tijdens een kankerbehandeling. Een psychologische begeleiding vergroot je overlevingskansen niet, maar het biedt wel ondersteuning. Als je behoefte hebt aan psychologische begeleiding, neem je best contact op met een psycholoog.


Nog enkele tips

 • Rust voldoende.
 • Bewaar je energie voor wat belangrijk is.
 • Relativeer wat minder belangrijk is.
 • Geef voorrang aan activiteiten die je gelukkig maken.
 • Denk aan je eigen persoonlijke ritme.
 • Zorg goed voor jezelf.
 • Breng tijd door met je familie, kinderen, vrienden.
 • Houd de moed erin: borstkanker is te behandelen en geneest steeds vaker!


Een verzekering om beter voorbereid te zijn

Er bestaan specifieke verzekeringen die een financiële ondersteuning bieden om bijvoorbeeld huishoudhulp in te huren of jezelf een rustpauze te gunnen. Een aanzienlijke steun in een periode van je leven waarin je al je energie nodig hebt om te genezen.

Dit artikel is louter informatief. Het vervangt nooit de aanbevelingen van je arts of medische consulent. Je medisch team is en blijft je beste bondgenoot in je strijd tegen kanker.

De VIVAY-redactie

25/08/2017

Deze reclame heeft te maken met de Feminaverzekering van AG Insurance. Dit is een levenslange ziekteverzekering (Tak 2). Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en desgevallend door je makelaar verkocht. Ze voorziet in het betalen van een eenmalig bedrag om de kosten te dekken die jouw strijd tegen kanker draagbaar maken. Dit geldt voor een van de volgende diagnoses van kanker vanaf stadium T1: borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van het baarmoederlichaam en kanker ter hoogte van de eierstokken, eileiders, vagina en schaamlippen.

Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: de aanwezigheid van invasieve tumoren in andere lichaamsdelen dan de geslachtsorganen of de borsten, zelfs als deze aan de oorsprong zouden liggen van een van de kankers; goedaardige en niet-invasieve tumoren, niet-invasieve letsels op de vrouwelijke geslachtsorganen of borsten, met uitzondering van DCIS- en LCIS-letsels in de mate dat zij een totale verwijdering van de borst veroorzaken of een conservatieve chirurgie met verwijdering van de tumor, gevolgd door radiotherapie; preventieve behandelingen en operaties.

De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E.Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00.

Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75.

AG Insurance n.v. - E.Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RMP Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be is een Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Bescherm jezelf en je gezin Feminaverzekering
Tot € 10.000 financiële steun
Vrij te gebruiken voor je welzijn
Levenslang verzekerd

Wist je dit al?

Bekijk alle artikels