Borstkanker brengt onverwachte kosten mee. Hoe ga je daar mee om?


Borstkanker overwinnen, houdt meer in dan gewoon de behandelingen ondergaan. Jezelf vrouw blijven voelen, genieten van kwaliteitsvolle ontspanning of hulp kunnen inschakelen voor het huishouden of je werk zijn ook belangrijk. Maar hoe ga je dat allemaal financieren?


De meeste mensen, zelfs in de medische wereld, zijn het ermee eens dat een positief zelfbeeld helpt om het genezingsproces gemakkelijker te doorstaan. Elke vrouw heeft haar eigen manier om zich volop vrouw te blijven voelen, maar niet alles wordt terugbetaald door de verplichte ziekte­verzekering (RIZIV). En het is zeker niet voorzien in het gezinsbudget!

De ziekenfondsen bieden wel bepaalde aanvullende voordelen, maar die zijn bij elk ziekenfonds anders. Je kan je dus best goed informeren om te weten welke voordelen jij krijgt op het vlak van terugbetalingen. Dit is een overzichtje van een aantal zaken die kunnen helpen om je voluit vrouw te blijven voelen tijdens het gevecht tegen kanker, met de gemiddelde kostprijs en het bedrag dat wordt terugbetaald.

Type
verzorging
Gemiddelde prijsTerug­betaling RIZIVExtra van bepaalde ziekenfondsen*
DiëtistVan €20 tot €45 per consultatieGeenBij chronische ziekte, €10 voor max. 12 sessies
Gespecialiseerde schoonheids­specialisteVan €30 tot €100 afhankelijk van de verzorging (gezicht, lichaam, handen, …)GeenTot 50% voor een verzorging
Programma voor onco-revalidatie met gym, yoga, aquagym, mindfulness,…Van €150 tot €250 voor een volledig programmaGeenTot 75%, met een max. van €200/jaar
Acupunctuur€35 per sessieGeen€10 per sessie voor max. 5 sessies
Onco­­massageVan €50 tot €150 per sessieGeenNiets of een eenmalige terugbetaling

* Het gaat om enkele voorbeelden bij verschillende ziekenfondsen op datum van 1/01/2019.


Je levenskwaliteit zoveel mogelijk behouden ondanks de effecten van de behandelingen? Financieel is dat vaak moeilijk.

Een jonge vrouw die nog kinderen wil krijgen, zal die mogelijkheid willen behouden, ondanks de negatieve gevolgen van de behandeling op haar vruchtbaarheid. Dat zal haar 2.200 euro kosten, waarvan slechts 1.100 euro wordt terugbetaald. Een vrouw die haar tanden verliest door de chemotherapie heeft nog minder geluk, want zij krijgt helemaal niets terugbetaald als ze een nieuw gebit laat maken. Voor een pruik komt het ziekenfonds maar tussen voor 180 euro, bij tijdelijke kaalheid, of 270 euro, bij definitief haarverlies. De gemiddelde prijs voor een pruik bedraagt 500 euro, terwijl een echt goeie pruik nog veel meer kost… En de reconstructie van de tepelhof? Het lijkt logisch dat die wordt terugbetaald, maar dat is niet het geval want dat wordt beschouwd als een luxe!

Huishoudhulp inschakelen omdat je de energie niet meer hebt om zelf te poetsen, zal je gemiddeld 1.000 euro kosten per jaar. Daar krijg je geen terugbetaling voor, tenzij een beperkt bedrag bij enkele ziekenfondsen. Een paar dagen vakantie met het gezin kunnen echt voor een mentale boost zorgen, maar worden uiteraard nooit terugbetaald.

Toch kan geen van deze voorbeelden als overbodige luxe worden beschouwd, verre van zelfs! Daarom heeft AG Insurance de Feminaverzekering ontwikkeld, om wat ademruimte te geven aan vrouwen die hun levenskwaliteit gewoon willen behouden.

KostenGemiddelde prijsTerug­betaling RIZIV en zieken­fonds
Vruchtbaar­heids­­behandeling €2.200€1.100
Reconstructie van het gebitAfhankelijk van de techniek en materialen kunnen de kosten oplopen tot €20.000Geen terugbetaling. Een nieuwe maatregel zorgt er nu wel voor dat bepaalde patiënten een volledige terugbetaling kunnen krijgen. Informeer je zeker over de voorwaarden.
Pruik€500€180 bij tijdelijk haar­verlies of €270 bij blijvend haar­verlies
Huishoud­hulp€1.000 per jaarBepaalde zieken­fondsen betalen een beperkt bedrag terug
Reconstructie tepelhof€400 per 3D-tatoeageGeen
Aankoop van een lymfe­­drainage­­toestel€1.000Geen
Citytrip voor twee€600 tot €800Geen terug­betaling of tussen­komst


Je hebt het begrepen: alles wat je kan helpen om je beter te voelen en je vrouwelijkheid te bewaren, kost geld. En toch is het geen overbodige luxe om de kanker zo goed mogelijk te bestrijden.

De Feminaverzekering van AG Insurance zorgt ervoor dat je die kosten wel kan maken. Ze vult zo de gaten in de terugbetalingen van de ziekenfondsen en de hospitalisatieverzekeringen. Want die betalen niet alle kosten terug als ze niet rechtstreeks dienen voor de behandeling van de ziekte.

Deze reclame betreft de Feminaverzekering van AG Insurance. Dit is een levenslange ziekteverzekering (Tak 2). Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en mogelijks door je tussenpersoon verkocht. Ze voorziet in het betalen van een eenmalig bedrag om sommige kosten te dekken die jouw strijd tegen kanker draagbaar maken. Dit geldt voor een van de volgende diagnoses van kanker vanaf stadium T1: borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van het baarmoederlichaam en kanker ter hoogte van de eierstokken, eileiders, vagina en schaamlippen.

Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: de aanwezigheid van invasieve tumoren in andere lichaamsdelen dan de geslachtsorganen of de borsten, zelfs als deze aan de oorsprong zouden liggen van één van de kankers; goedaardige en niet-invasieve tumoren, niet-invasieve letsels op de vrouwelijke geslachtsorganen of borsten, met uitzondering van DCIS- en LCIS-letsels in de mate dat zij een totale verwijdering van de borst veroorzaken of een conservatieve chirurgie met verwijdering van de tumor, gevolgd door radiotherapie; preventieve behandelingen en preventieve operaties.

Vóór de onderschrijving van het product is het noodzakelijk om de algemene voorwaarden en het informatiedocument over verzekeringsproducten, gratis beschikbaar op www.vivay.be, door te nemen. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar ​customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00.

Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing voor jou niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75.

AG Insurance n.v. - E. Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be – Tel. +32(0)2 664 81 11

Belgische verzekeringsmaatschappij toegelaten onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Bescherm jezelf en je gezin Feminaverzekering
Tot € 10.000 financiële steun
Vrij te gebruiken voor je welzijn
Levenslang verzekerd

Wist je dit al?

Bekijk alle artikels