Kanker bij vrouwen: voorkomen om beter te genezen


In België is meer dan 1 op 4 overlijdens het gevolg van kanker. Bij vrouwen worden heel wat drama’s veroorzaakt door borstkanker, maar ook door andere kankers die moeilijker kunnen worden gedetecteerd. Dankzij een tijdige diagnose kun je vaak het ergste voorkomen. Op welke symptomen moet je vooral letten?

​Vrouwen en mannen kunnen long-, darm- of maagkanker krijgen, maar er bestaan ook genderspecifieke kankers, zoals prostaatkanker bij mannen. Als vrouw kan je die meestal zelf opsporen door naar je lichaam te luisteren, de juiste symptomen te leren herkennen en de nodige onderzoeken te laten doen. Dat geldt trouwens niet alleen voor kanker, maar voor alles wat te maken heeft met je gezondheid.

Borstkanker, een echte plaag

Borstkanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Naast de soms fatale afloop, eist deze ziekte vaak zeer drastische medische ingrepen. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, neemt het risico op sterfte af en zijn zware behandelingen niet altijd noodzakelijk.

Als je een knobbeltje (klein gezwel van iets minder dan een centimeter groot) in de borst of onder je oksels voelt, zou er meteen een alarmsignaal moeten afgaan. Maar ook als je merkt dat je borsten veranderen (grootte, vorm, textuur van de huid, intrekking van de tepel, …) raden dokters je aan om meteen een onderzoek te laten uitvoeren.

Daarnaast zijn er andere kankers bij vrouwen die de dokters meer zorgen baren, omdat ze meestal toevallig worden vastgesteld en ze dus veel meer schade kunnen aanrichten. De meeste diagnoses gebeuren doorgaans tijdens een controlebezoek bij de gynaecoloog. We hebben het dan over baarmoeder(hals)- en eierstokkanker. Hoewel je je kunt laten vaccineren tegen baarmoeder(hals)kanker en een vroegtijdige ziekenhuisopname bij eierstokkanker kan leiden tot de genezing van de ziekte, blijft een snelle detectie van primordiaal belang.

Alarmsignalen of niet?

Gynaecologen raden elke vrouw aan om, om de drie jaar, een uitstrijkje te laten nemen. Toch stellen ze vast dat veel vrouwen boven de 50 hiertegen zondigen, hoewel ze vanaf die leeftijd aanzienlijk meer risico lopen op baarmoederkanker. Bij abnormaal bloedverlies of bruinachtige vaginale afscheiding is het heel belangrijk om naar de dokter te gaan. Deze symptomen wijzen doorgaans op kleine interne letsels en moeten meteen worden onderzocht.

In tegenstelling tot andere kankers is eierstokkanker gevaarlijker omdat het niet kan worden opgespoord, zoals borstkanker. Het wordt wel eens de ‘stille doder’ genoemd omdat de symptomen pas in een gevorderd stadium opduiken, waardoor de ziekte moeilijker te genezen valt. Door empirisch onderzoek hebben artsen ontdekt dat een combinatie van 3 symptomen, een belangrijke aanwijzing is. Het gaat om een opgezette buik gecombineerd met vaak moeten plassen en pijn in het bekken. Als je meer en meer last hebt van deze symptomen, moet je je dringend laten onderzoeken.

Samengevat: als we spreken over kanker, is snel reageren de boodschap. Hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld, hoe gemakkelijker ze te genezen is. Regelmatige medische controles zijn een must!

Preventie, ook op financieel vlak!

Gelukkig hebben we in België een goed uitgebouwde sociale zekerheid waardoor een groot deel van de medische kosten worden terugbetaald. Toch mag je de financiële impact van kanker niet onderschatten. De behandeling is vaak zeer zwaar, waardoor je verschillende maanden niet kan gaan werken, en thuis misschien ook extra hulp nodig hebt voor het huishouden. Of je hebt wat tijd nodig voor jezelf, met een weekendje wellness.

Met de Feminaverzekering krijg je bij borstkanker of kanker die enkel bij vrouwen voorkomt, een vast bedrag als financiële ondersteuning om (een gedeelte van) de extra kosten te dekken of om jezelf te laten verwennen. Hier vind je meer informatie over de voorwaarden

Dit artikel is louter informatief. Het vervangt nooit de aanbevelingen van je arts of die van een medische consultatie. Je medisch team is en blijft je beste bondgenoot in je strijd tegen kanker.

De VIVAY-redactie

31/01/2018

Deze reclame heeft te maken met de Feminaverzekering van AG Insurance. Dit is een levenslange ziekteverzekering (Tak 2) die je enkel kan onderschrijven als je nog geen 50 jaar bent. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en desgevallend door je makelaar verkocht. Ze voorziet in het betalen van een eenmalig bedrag om de kosten te dekken die jouw strijd tegen kanker draagbaar maken. Dit geldt voor een van de volgende diagnoses van kanker vanaf stadium T1: borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van het baarmoederlichaam en kanker ter hoogte van de eierstokken, eileiders, vagina en schaamlippen.

Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: de aanwezigheid van invasieve tumoren in andere lichaamsdelen dan de geslachtsorganen of de borsten, zelfs als deze aan de oorsprong zouden liggen van een van de kankers; goedaardige en niet-invasieve tumoren, niet-invasieve letsels op de vrouwelijke geslachtsorganen of borsten, met uitzondering van DCIS- en LCIS-letsels in de mate dat zij een totale verwijdering van de borst veroorzaken of een conservatieve chirurgie met verwijdering van de tumor, gevolgd door radiotherapie; preventieve behandelingen en operaties.

De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E.Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00.

Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75.

AG Insurance n.v. - E.Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RMP Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be is een Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Bescherm jezelf en je gezin Feminaverzekering
Tot € 10.000 financiële steun
Vrij te gebruiken voor je welzijn
Levenslang verzekerd

Wist je dit al?

Bekijk alle artikels