Hoe kan je je beschermen tegen de ziekte van Lyme?

De zomer is dé periode voor de vakantiekampjes, maar het is ook het favoriete seizoen van de teken. 14 % van de teken in België is drager van de Borrelia-bacterie, verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Door een boswandeling kan je de ziekte al oplopen. Hoe kan je je kind daartegen beschermen? En wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?
​​​​​Hoe kan je je kind beschermen tegen teken?

Als je kinderen voor een aantal dagen in de natuur gaan leven, leer je hen best hoe ze zich kunnen beschermen tegen teken in het bos en in de velden: 
 • ​kleren dragen die de benen en armen bedekken (op kleren met een lichte kleur zie je de teken sneller),
 • hemd of t-shirt in de broek steken,
 • gesloten schoenen dragen,
 • een hoed of pet dragen (teken zitten graag op de hoofdhuid),
 • een anti-tekenmiddel gebruiken (zeker meegeven samen met de andere noodzakelijke spullen!),
 • hoge grassen, weiden en velden zoveel mogelijk vermijden, 
 • zoveel mogelijk over de bospaden en veldwegen gaan, 
 • na het spel in bos of veld goed nakijken over heel het lichaam of er geen teken zitten. Vooral goed kijken op de hoofdhuid, de oksels, de knieplooi, de plooi aan de liezen en de oren.

 
Hoe reageren bij een tekenbeet?

Ontdek je na een wandeling een teek bij je kind? Geen paniek, de bacterie wordt pas na 24 tot 48 uur overgedragen. Maar je moet de teek wel zo snel mogelijk verwijderen volgens de regels van de kunst:
 • ​met een tekentangetje (haal er een bij de apotheker en geef het mee op kamp): schuif het tangetje rond de teek, zo dicht mogelijk bij de huid, en draai dan in tegenwijzerzin zodat je de teek volledig verwijdert en niet enkel het achterlijf, 
 • met een epileerpincet: neem de teek bij het kopje vast, zo dicht mogelijk bij de huid, en trek ze er recht uit,
 • ontsmet de huid nadat je de teek volledig hebt verwijderd (nooit tevoren),
 • trek met een balpen een cirkeltje rond de beet zodat je de volgende dagen goed kunt opvolgen of je kind niet besmet is. 

 

 
“Schuif het tekentangetje rond de teek, zo dicht mogelijk tegen de huid, en draai het dan in tegenwijzerzin.”
​​
Hoe herken je de symptomen van de ziekte van Lyme?

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe sneller ze behandeld zal zijn. Blijf dus zeer aandachtig de dagen na de beet en na de terugkeer van het kamp. 
Als de Borrelia-bacterie je kind heeft besmet, zal je in de meeste gevallen rode cirkelvormige huiduitslag zien verschijnen met in het centrum een meer lichtgekleurde zone. Die cirkel kan een diameter hebben van 5 tot 60 cm. Maar omdat hij niet altijd verschijnt of onopgemerkt blijft als de kleur wat zwakker is, let je beter ook op als je kind koorts krijgt, slaapproblemen, pijn aan gewrichten en spieren, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, griepsymptomen, … Ga in die gevallen meteen naar de dokter!

De officiële behandeling bestaat uit 3 weken antibiotica. Soms is het nodig om langer te behandelen en om antibiotica te combineren met antiparasitaire middelen omdat andere microben vaak geassocieerd worden met Borrelia. Het gebeurt ook dat er een tijd na de behandeling een terugval is. 

 
Wat als de ziekte meer dan 3 weken duurt? 

Als de ziekte van Lyme op tijd opgemerkt wordt, is ze meestal behandeld binnen de 3 weken. Maar er bestaat ook een chronische vorm van de ziekte, met terugvallen en telkens nieuwe behandelingen, soms voor verschillende maanden of langer. Door de pijn die daarmee gepaard kan gaan, is het voor je kind vaak onmogelijk om naar school of de opvang te gaan. Je kan er dus maar beter op voorhand aan denken en je voorzorgen nemen. Overweeg zeker de Kindzorgverzekering van AG Insurance. Die helpt je tijdelijk met vaste maandelijkse stortingen om de kosten te dekken die je hebt door de afwezigheid van je kind. Zo heb je meer financiële zekerheid als een ziekte je kind gedurende minstens 21 opeenvolgende dagen thuis houdt. 


 
De VIVAY-redactie
20/6/2018

 

Dit artikel vervangt niet het advies van een arts. We raden je aan om bij twijfel eerst je arts te raadplegen.
Opgelet, dit artikel is geschreven in juni 2018: de inhoud kan onderhevig zijn aan wijzigingen in functie van de actualiteit. 

 
Deze reclame betreft de Kindzorgverzekering van het type diverse geldelijke verliezen (Tak 16) met een looptijd van 1 jaar, die jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en mogelijks door je makelaar verkocht. Ze voorziet een tussenkomst maximaal 6 maanden per verzekeringsjaar en maximaal 24 maanden over de gehele looptijd van het contract als je kind minstens 21 opeenvolgende dagen niet aanwezig kan zijn op zijn kinderopvang of school. Deze afwezigheid moet bewezen worden met het aangifteformulier beschikbaar op de website. 
Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico, zoals bv. elke afwezigheid van meer dan 21 opeenvolgende dagen zonder rechtvaardiging op basis van de algemene voorwaarden, het gebruik van verdovende middelen, alcoholisme, verslaving, enz.; de actieve deelname aan vechtpartijen of weddenschappen door het verzekerde kind. Vóór de onderschrijving van het product is het noodzakelijk om de algemene voorwaarden en het informatiedocument over verzekeringsproducten, gratis beschikbaar op www.vivay.be, door te nemen. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. 
 
Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing voor jou niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75
 
AG Insurance n.v. - E. Jacqmainlaan 53 – 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be – Tel. +32(0)2 664 81 11 - Belgische verzekeringsmaatschappij toegelaten onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. 

 
Bescherm jezelf en je gezin Kindzorgverzekering
Krijg tot € 2.000/maand
Bedrag vrij te gebruiken
De beste zorgen voor je kind

Wist je dit al?

Bekijk alle artikels