De dagelijkse strijd tegen voedselverspilling

De cijfers zijn om van te duizelen! Elk jaar wordt in de EU 88 miljoen ton voedsel verspild, wat betekent dat voor elke inwoner van Europa jaarlijks 173 kg wordt weggegooid.* En België doet het nog veel slechter, met voor elke Belg 345 kilo verspild voedsel per jaar, een trieste tweede plaats, na Nederland. Wat kunnen we doen om dat te vermijden? Lees onze praktische tips.

​​Slim boodschappen doen

 • Check je koelkast en voorraadkasten voor je boodschappen gaat doen.
 • Stel een weekmenu samen en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje op.
 • Koop niet teveel fruit en groenten. Liever per stuk en voor 2 à 3 dagen. Op die manier is de kans kleiner dat je te veel koopt.
 • Check de vervaldata van voorverpakte producten en bepaal of je ze effectief gaat gebruiken voor die datum.

Keukentips

Breng orde in je koelkast

Zet producten die bijna vervallen vooraan, de meest bederfbare in de koudste zone en gebruik hermetisch afgesloten bewaardozen.

Bewaar je voedingswaren zo efficiënt mogelijk

 • Leg brood in een doos met een halve appel
 • Bewaar aardappelen op een donkere plaats, zodat ze niet kiemen
 • Was, droog en bewaar sla vlak na aankoop in een afgesloten doos met een vel keukenrol

Wees creatief met restjes

 • Gebruik beschadigd of overrijp fruit voor een smoothie, maak er compote van of een crumble.
 • Maak soep van de groenten die niet meer kraakvers zijn, of verwerk ze in puree.
 • Met oud brood kun je heel wat doen: roosteren, korstjes bakken, gebruiken als paneermeel of er verloren brood mee maken.
 • Heb je restjes rijst of pasta? Maak er dan gratin, risotto of een lekker slaatje mee.

Gebruik je diepvriezer!

Vries de voedingswaren (rauw of bereid) in die je niet onmiddellijk opeet. Plak er een label op met de datum zodat je eerst het oudste voedsel opeet, want ook in je diepvriezer blijven je etenswaren niet eeuwig goed!

 

"Als je wat aandacht besteedt aan je koelkast en je voorraadkasten, kun je al snel tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar besparen."

THT versus TGT

Op alle voedingsmiddelen staat verplicht de houdbaarheidsdatum vermeld, maar er is een verschil tussen “te gebruiken tot” en ten minste houdbaar tot”. Dat kan helpen om je aankopen zo goed mogelijk te benutten.

TGT of ‘te gebruiken tot’
Dit etiket vind je op bederfbare etenswaren die je koel moet bewaren (vis, vlees, zuivelproducten, …). Na die datum mag je ze niet meer opeten omdat ze kunnen leiden tot een voedselvergiftiging.

THT of ‘ten minste houdbaar tot’
Dit etiket vind je op producten die gemiddeld of weinig bederfbaar zijn (frisdrank, pasta, thee, zout, bloem, ...). Dat betekent dat het product na de aangeduide datum geen gevaar inhoudt voor de gezondheid. Je mag het nog opeten, maar sommige eigenschappen kunnen wel veranderd zijn.

De kijk-en-ruik-test
Gebruik je neus en ogen om bij twijfel te checken of fruit, groenten, eigen bereidingen en droge producten nog goed zijn. Hebben ze de juiste kleur en textuur? Zijn er schimmelsporen? Ruiken ze nog lekker? Je zintuigen kunnen je veel vertellen over de eetbaarheid van je voedingswaren.

Verspilling vermijden = besparen
Als je wat aandacht besteedt aan je koelkast en je voorraadkasten, kun je al snel tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar besparen. Daarmee kan je een spaarpotje aanleggen om onverwachte uitgaven te financieren. Bovendien leert het je ook om rond te komen met een kleiner budget, want je weet nooit wat de toekomst brengt

Opgelet: bepaalde gegevens in dit artikel kunnen door omstandigheden wijzigen. De hierboven vermelde tips zijn dan ook alleen informatief bedoeld. Informeer je steeds bij de bevoegde instanties.

De VIVAY-redactie
25/01/2018

Bronnen
* Europees Parlement, Voedselverspilling in de EU: per jaar 88 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak, 12/05/2017.
 
Deze publiciteit betreft de Maandbudgetverzekering van AG Insurance. Dit is een verzekering van het type diverse geldelijke verliezen (Tak 16) met een looptijd van 1 jaar, die jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en desgevallend door je makelaar verkocht. Ze voorziet een tussenkomst als je je werk verliest of volledig invalide wordt. Je ontvangt elke maand gedurende maximaal 6 maanden een vast bedrag om je vaste kosten te dekken. Als je overlijdt, ontvangt de begunstigde gedurende 6 maanden dit bedrag.

Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo geldt er voor sommige waarborgen een wachttijd en/of een eigenrisicotermijn en worden o.a. uitgesloten: een overlijden door zelfmoord in het eerste jaar van je overeenkomst, invaliditeit ten gevolge van een psychische aandoening, het beëindigen van om het even welke vorm van arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, ontslag voor zware fout, het opzeggen van je overeenkomst met onderlinge toestemming of als je zelf ontslag neemt.

De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75.

VIVAY is een commercieel merk van AG Insurance. AG Insurance nv – E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel –  RPR Brussel  –  BTW BE 0404.494.849 - www.aginsurance.be – Tel. +32(0)2 664 81 11

Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. Alle verzekeringscontracten zijn onderworpen aan het Belgisch recht.

Bescherm jezelf en je gezin Maandbudgetverzekering
Financiële steun bij werkloosheid, invaliditeit, overlijden
Krijg tot € 1.500/maand
Voor jou of je gezin
Tot 6 maanden dekking per jaar

Wist je dit al?

Welke uitgaven vergeten we vaak mee te rekenen in ons gezinsbudget? Lees meer
Waaraan geven de Belgen hun geld uit? Lees meer
Hoeveel betalen we voor onze huisdieren? Lees meer
Je werk kwijt? Hoe ga je daarmee om? Lees meer
Beroepsziekte, verlies van werk, invaliditeit: wat kan je doen? Lees meer
Bekijk alle artikels