Tussenkomst aanvragen

Hoeveel kosten de hogere studies van je kind?

Welke hogere studies je kind ook kiest (universitair van korte of lange type, hogeschool, enz.), een jaar studeren is duur.  Dat is niks nieuws, maar wat is duur? Om hoeveel geld gaat het? Om daar een realistisch beeld van te krijgen, hebben de medewerkers van het CEBUD (Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek) van de Thomas More-hogeschool de rekening gemaakt. Ze hebben daarbij geprobeerd alle kosten in kaart te brengen: gezondheidszorgen, vrije tijd, mobiliteit, materiaal, (tele)communicatie, … Het resultaat? Een student zonder beurs die pendelt, kost zijn ouders elk jaar gemiddeld 8.168 euro en zelfs 12.640 euro als hij op kot zit. Een pak geld! 

02/09/2019 3 minuten

Wie studies zegt, zegt ook inschrijvingsgeld. In België bedraagt dat gemiddeld rond de 835 euro voor het gewone inschrijvingsgeld aan de universiteit, zonder rekening te houden met de nationaliteit of het economische statuut van de student.

De kosten voor handboeken, cursussen, materiaal, … variëren van opleiding tot opleiding, maar liggen gemiddeld tussen de 400 en 700 euro per jaar. Opgelet, deze schatting houdt geen rekening met de kosten voor een eindwerk en/of stage.


Voor het materiaal moet je nog eens gemiddeld 550 euro bijtellen voor de aankoop van een computer (110 euro/jaar).

Als de student op kot zit, zal dat een groot deel uitmaken van de kosten. Op de site van de KUL kan je koten vinden tussen 260 en 560 euro per maand. In die prijs is de huurwaarborg, de aankleding van het kot en het onderhoud ervan niet inbegrepen uiteraard.

Als de student ervoor kiest om te pendelen, hangt de kostprijs af van het vervoermiddel: auto of openbaar vervoer. Voor een auto heb je ongeveer hetzelfde budget nodig als voor een kot: zo’n 3.300 euro/jaar rekening houdend met aankoop, brandstof, verzekering, onderhoud, BIV en verkeersbelasting. Een budget dat heel wat hoger ligt dan dat voor een jaarabonnement voor de trein, dat gemiddeld 250 euro bedraagt.  De prijs hangt af van de afstand, hoe vaak je met de trein rijdt, de duur van het abonnement (1, 3 of 12 maanden), enz. Voor het traject Aarschot-Leuven kost een jaarabonnement van de NMBS 143 euro (of 0,30 euro per rit). Voor Genk-Leuven zit je al aan 363 euro voor een jaar (of 0,76 euro per rit).  Dat blijft natuurlijk heel weinig in vergelijking met het budget voor een wagen of een kot!

Als je rekening houdt met de inflatie zou je 87.000 euro per kind moeten opzijzetten om de hogere studies te financieren. 

Wat voeding betreft is er een klein verschil tussen een kotstudent en een student die pendelt. Op kot moet je rekenen op 2.000 euro/jaar (minimum 50 euro/week) tegenover 1.800 euro/jaar voor een student die thuis eet. 

Voor kledij is er geen verschil. Het gemiddelde voor kleren en schoenen ligt rond de 550 euro per jaar.  

En dat is niet alles! Je hebt als student ook geld nodig voor gezondheidskosten, vrije tijd, je sociaal leven, cultuur, sport, … Op die kosten zit natuurlijk veel variatie. Als je dat bij de rest optelt, kom je aan een gemiddelde van 8.168 euro/jaar voor studenten zonder beurs die pendelen, en 12.640 euro voor kotstudenten. Voor 5 jaar studeren heb je dus een budget nodig van 63.200 euro!

Je begrijpt waarom zoveel ouders lang sparen om de hogere studies van hun kinderen te kunnen betalen. Vaak zelfs vanaf de geboorte van hun kind. Want als je rekening houdt met een inflatie van 2 % dan moet je eigenlijk 87.000 euro per kind opzijzetten … Zo vooruitziend zijn, is al formidabel. Maar hoeveel ouders denken aan de gevolgen voor de studies van hun kinderen als zij plots zouden sterven? Waarschijnlijk niet veel. Nochtans kan je dat als ouder wel verzekeren en het deel laten uitmaken van je eventuele spaarplannen voor de studies van je kind. De beste raad die we hier kunnen geven is om je op tijd te informeren​!​

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.