Dit zijn de jobs van de toekomst en je kinderen gaan ze geweldig vinden!

Hoe kunnen we onze kinderen voorbereiden op de jobs van de toekomst? Als ouder stellen we ons natuurlijk deze vraag. We zijn soms ongerust en voelen ons vaak wat verloren als we kijken naar de toekomst die zich razendsnel ontwikkelt. We nemen je even mee naar de arbeidsmarkt 3.0.

Hoe bereid je je kinderen voor op de arbeidsmarkt van morgen?

Het is vandaag heel duidelijk: de arbeidsmarkt zit in een overgangsfase. We zitten middenin de vierde industriële revolutie. In deze exponentieel versnellende technologische evolutie worden er voortdurend nieuwe beroepen gecreëerd en tussen vandaag en 2030 zullen er nog tientallen nieuwe ontstaan.

Volgens sommige onderzoekers bestaat 60 % van de beroepen van 2030 vandaag nog niet. De kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt steeds groter, omdat we ons moeilijk kunnen voorstellen hoe we morgen zullen werken en onze opleidingen daarom afstemmen op de behoeften van vandaag. Dat maakt dat veel jongeren op de arbeidsmarkt komen met (bijna) voorbijgestreefde competenties. Een oplossing zou kunnen zijn om te gaan naar een systeem van micro-universiteiten: korte en intense opleidingen om je hele professionele leven lang nieuwe competenties aan te leren.
De meerderheid van de kinderen die vandaag beginnen in de lagere school, zullen later een beroep uitoefenen dat nu nog niet bestaat.


Onmiddellijk inschepen voor de toekomst!

De digitalisering, de voortdurend toenemende ontwikkeling van nieuwe technologieën, de demografische evolutie en de milieuproblemen hebben vandaag al een enorme impact op de wijzigingen binnen de beroepen. We kunnen daarom van een jobrevolutie spreken.


Zwaar weer in de arbeidsmarkt

Dat er jobs zullen verdwijnen is misschien te zacht uitgedrukt. Er is zwaar weer op komst in de jobmarkt en duizelingwekkende cijfers voorspellen een apocalyps in bepaalde sectoren.

Tegen 2020 zullen 7 miljoen jobs simpelweg verdwijnen, vooral in de administratie. De verbetering van productietools, robotica en artificiële intelligentie zullen de industriële sector vooruithelpen, maar op hun beurt zorgen voor een verlies van 1,6 miljoen jobs.


Enorm potentieel

Daartegenover zal de verdere digitalisering van de economie heel wat sectoren in een stroomversnelling brengen en jobs creëren, vooral in financiën, diensten aan ondernemingen, informatica en wiskunde.

Sectoren die vandaag nog in de embryonale fase zitten, zoals cloud computing, de behandeling van megadata, connected objects, het mobiele internet en de robotica, zullen zich spectaculair ontwikkelen.

Vanaf nu tot 2025 zullen deze innovatieve beroepen een aanzienlijke winst genereren voor de wereldeconomie, van duizenden miljarden euro.
 

"Er zal een hele reeks nieuwe beroepen ontstaan, waarvan sommige rechtstreeks uit de vierde dimensie lijken te komen."

De mutantengeneraties

De generatie Z, de digital natives, de stille generatie, … allemaal termen voor de kinderen geboren tussen 1995 en 2009. Zij zullen straks de generatie Y (geboren in de jaren ‘80) vervoegen op de arbeidsmarkt. Beide generaties zijn opgegroeid met het internet en staan open voor technologische innovaties. Ze zijn milieubewust en ze zijn de pioniers op de sterk veranderende arbeidsmarkt.

De wijzigingen op maatschappelijk vlak dragen bij aan het verschijnen van nieuwe competenties, die nu door generatie Y worden gedragen, en die verder zullen ontwikkelen tot volledig nieuwe beroepen, die de“pure digital natives” van generatie Z zullen uitoefenen.


Bizarre beroepen en toch …

Herinner je je nog, een tiental jaar geleden? Plots verschenen er allerlei beroepen met rare namen: Webdesigner, SEO-specialist, Community Manager, 3D Illustrator, ... Vandaag zijn ze helemaal opgegaan in onze werkomgeving en zijn ze wijd verspreid en veel gezocht.


De beroepen van morgen? Tussen sciencefiction en utopie

En morgen? Sommigen zien in de toekomst een reeks beroepen verschijnen die recht uit de 4de dimensie lijken te komen of uit het brein van een gekke fantast.
Vandaag zijn sommige sectoren al volledig ondergedompeld in deze technologie die voor niet-ingewijden nog futuristisch lijkt.

In het domein van de gezondheidszorg neemt het 3D-printen een steeds belangrijkere plaats in. In de wereld van de chirurgie produceren ze er implantaten op maat mee, modellen waarop ze ingewikkelde chirurgische ingrepen kunnen en zelfs levende weefsels. Inderdaad, de medische wetenschap kan vandaag huid, lever- of nierweefsel of zelfs een volledig oor printen in 3D. En waarom morgen geen hart, longen of andere organen?

En dat is maar één voorbeeld. De verlenging van de levensverwachting, de komst van robotverplegers, de droom van het eeuwige leven… de medische technologie zal de grenzen steeds verleggen. En er verschijnen ook nieuwe ziekten: robofobie (angst voor robots), eternite (depressie door de zwaartekracht), metaalallergie (reactie op implantaten en protheses) …

En in andere sectoren?

Zijn je kinderen geïnteresseerd in ecologie en duurzame ontwikkeling? Dan kunnen ze stadsboer(in) worden, ingenieur of technicus gespecialiseerd in recyclage, CO2-trader, specialist in ecotoerisme of kunnen ze iets doen rond hernieuwbare energie.
Zoeken ze het meer in de richting van informatica, sociale media of artificiële intelligentie? Dan kunnen ze kiezen voor cloud computing, augmented reality architect, virtualrealityspecialist, artificial intelligence ingenieur, 3D printer, megadataspecialist of e-reputation consultant.

Als ze het meer voor de medische of zorgsector hebben, zijn er heel wat mogelijkheden: specialist in palliatieve zorgen, assistent in de ouderenverzorging of zelfs tussenpersoon bij orgaandonatie.

Ze kunnen ook dronepiloot, productiviteitsadviseur, personal digital coach of privé-consultant worden.

In een verre toekomst …

Futurologen voorspellen nu al het verschijnen van experten in georganiseerde chaos, creativeits- en nieuwsgierigheidscoaches, digitale leven-en-doodmanagers (die uw sociale media beheren na uw overlijden) en, voor de digiverslaafden onder ons, therapeuten voor digitale ontwenning.

Nog verder in de toekomst

Er zullen nieuwe beroepen ontstaan, waarvan we de namen nog niet kennen. Ze zullen inspelen op de problemen die zullen ontstaan door het gebruik van nieuwe technologiën.  Een voorbeeld: iemand die je helpt om uit de tsunami aan informatie net dat te halen wat voor jou het interessantste is. Een digiruisonderdrukker?


Geen "back to the future"

De wereld heeft al heel wat evoluties en revoluties gekend. Maar vandaag leeft de perceptie – en het is meer dan dat, want ondertussen is het ook bewezen - dat we niet meer kunnen volgen door de snelheid waarmee alles evolueert. Je hele leven hetzelfde beroep uitoefenen, is ondenkbaar geworden. Onze kinderen, kleinkinderen en de komende generaties zullen continu hun job opnieuw moeten uitvinden en zich steeds sneller moeten aanpassen.


Bescherm je kind

In een wereld die voortdurend evolueert, is het belangrijk om toegang te hebben tot kennis, opleidingen en informatie, om later goed terecht te komen. En een van de beste manieren om werk te vinden, is ervoor te zorgen dat je een diploma hoger onderwijs hebt (zie het artikel: “Een diploma: het geheime wapen tegen jeugdwerkloosheid”). Daarom wil je er uiteraard zeker van zijn dat je kind zijn of haar studie kan afmaken, wat er ook gebeurt.

Wat als je zou sterven tijdens de studies van je kind?

Je denkt er niet meteen aan, maar als het toch zou gebeuren, zou je je kind zeker willen beschermen, door ervoor te zorgen dat het zijn of haar hogere studies kan afmaken zonder (al te veel) financiële zorgen.


De oplossing

Heel wat banken en verzekeringsmaatschappijen bieden producten en formules aan om voorbereid te zijn op een plots overlijden. Informeer je zeker op tijd, dat kost niets!

Opgelet: bepaalde gegevens in dit artikel kunnen door omstandigheden wijzigen. De hierboven vermelde tips zijn dan ook alleen informatief bedoeld.

De VIVAY-redactie

25/08/2017

Bescherm jezelf en je gezin Studiekostenverzekering
Financiële steun voor de studies van je kind
Van € 350 tot € 1.000 per maand
2 x € 1.000 voor inschrijvingsgeld

Wist je dit al?

Hoeveel kosten de hogere studies van je kind? Lees meer
Een diploma: het geheime wapen tegen jeugdwerkloosheid! Lees meer
Is studeren in België een luxe? Lees meer
Bekijk alle artikels