Tussenkomst aanvragen

Wat doen bij langdurige ziekte, een ongeval, invaliditeit?

Arbeidsongeschiktheid, invaliditeit, (beroeps)ziekte, (arbeids)ongeval, ... Het kan iedereen overkomen. Welke stappen moet je zetten? Hoe is de situatie in België? Hoe zorg je voor financiële bescherming voor zo’n situatie?
02/09/2019 2 minuten

Ziekte, arbeidsongeschiktheid en invaliditeit

Je bent ziek of je hebt een ongeval gehad? Het eerste jaar ben je dan arbeidsongeschikt. Daarna verandert je statuut en ben je invalide, en dat is psychologisch een zware klap. Verandert er dan iets? Zeker, de berekening van het percentage van je brutosalaris dat het RIZIV je zal uitkeren. Dat percentage hangt af van de samenstelling van je gezin. 

 

Invaliditeit

Wat betekent het eigenlijk?

Als we zeggen dat iemand invalide is, denken de meeste mensen aan iemand die zwaar gehandicapt is of verlamd, terwijl het gaat om de langdurige ongeschiktheid om het werk te hernemen. Voor de Belgische wet betekent invaliditeit eenvoudigweg een arbeidsongeschiktheid van langer dan een jaar die een medisch adviseur of jijzelf (als je een nieuwe job vindt die je wel kan uitoefenen, bijvoorbeeld) op elk moment kunt beëindigen. 

 

 

 

De tussenkomst van je ziekenfonds bij arbeidsongeschiktheid of invaliditeit

Of je nu arbeidsongeschikt of invalide bent, je ziekenfonds betaalt je uitkeringen op basis van het medisch getuigschrift dat je arts heeft ingevuld. Het is ook je ziekenfonds dat je zal helpen en adviseren bij alle noodzakelijke stappen, o.a. administratie, die je moet ondernemen. Aarzel niet om de website van je ziekenfonds te raadplegen. Je vindt er heel wat informatie en formulieren die je kunt downloaden. Ook het callcenter van je ziekenfonds kan je snel en efficiënt helpen. En als je dan nog een probleem hebt, kan je altijd langsgaan bij je lokale agentschap voor de nodige hulp. 

 

Extra financiële steun van je Maandbudgetverzekering

Als je een Maandbudgetverzekering van AG Insurance hebt onderscheven, komt die nu goed van pas. Je ontvangt dan tot 6 maanden lang een maandelijks bedrag waarmee je gemakkelijker de maandelijkse uitgaven kunt betalen. Deze verzekering komt ook tussen als je onvrijwillig je job verliest.

 

 


De troeven van de Maandbudgetverzekering

  • Je ontvangt tot € 1.500/maand
  • Bij invaliditeit, overlijden, onvrijwillig jobverlies
  • Jij en je gezin hebt wat tijd om te bekomen

 

Basic

Je hebt al een Maandbudgetverzekering vanaf

€ 10 /maand

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur