Tussenkomst aanvragen
levenskwaliteit

Onvermijdelijke kosten die niet (volledig) worden terugbetaald

De behandeling van borstkanker legt een serieuze druk op je levenskwaliteit. Proberen zo normaal mogelijk verder te leven is niet evident, ook niet op financieel vlak. Moet je daarom een vruchtbaarheidsbehandeling of een mooi gebit laten varen? 

26/09/2019 3 minuten

Na de beproeving van de behandeling zoekt elke vrouw naar een manier om zich op-en-top vrouw te blijven voelen. 

Sommigen gebruiken daarvoor een pruik of opteren voor een tepelreconstructie, anderen niet. Die “extra“ zorgen worden helaas niet altijd terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering (RIZIV). De ziekenfondsen bieden wel aanvullende terugbetalingen aan voor bepaalde zaken, maar hoeveel en onder welke voorwaarden hangt af van ziekenfonds tot ziekenfonds 

Belangrijke kosten die niet of gedeeltelijk worden terugbetaald

infographic

Opgelet: deze cijfers dateren van 15 april 2019 en kunnen wijzigen in de toekomst. Ze zijn puur informatief. 

Meer info

Onvermijdelijke kosten en toch zo weinig terugbetaald …

Pruik

Ook voor een pruik is de terugbetaling eerder beperkt. Hoewel het heel normaal is dat vrouwen hun kaalheid willen verbergen met een pruik om zich toch wat beter in hun vel te voelen, komt het ziekenfonds maar tussen voor een bedrag van 180 euro bij tijdelijke haaruitval en 270 euro bij definitief verlies van je haren. Een pruik kost gemiddeld echter 500 euro ... En als je een echt mooie wil, van goede kwaliteit, ben je nog meer geld kwijt. 

Tandenverlies

Een vrouw die haar tanden verliest door de chemo heeft nog minder geluk, want zij zou niks terugtrekken van de kosten voor een nieuw gebit. Gelukkig komt daar stilaan verandering in, maar je moet je goed informeren want er zijn nog veel onduidelijkheden over de criteria om voor terugbetaling in aanmerking te komen. 

Vruchtbaarheid

Stel dat een jonge vrouw borstkanker krijgt. Het lijkt toch logisch dat ze de mogelijkheid om later nog kinderen te krijgen wil openlaten, ondanks de negatieve effecten van de behandeling op haar vruchtbaarheid. Nochtans zal ze maar 1.100 euro kunnen recupereren van de 2.200 euro die een vruchtbaarheidsbehandeling kost. 

Tepelhofreconstructie

En het is nog erger gesteld bij een tepelhofreconstructie. Voor veel vrouwen meer dan vanzelfsprekend, maar het wordt toch beschouwd als een luxe en wordt dus niet terugbetaald!

Daarom heeft AG Insurance de Feminaverzekering ontwikkeld. Die biedt wat financiële ademruimte, zodat vrouwen met borstkanker hun levenskwaliteit zoveel mogelijk kunnen behouden. 

De eigenschappen van de Feminaverzekering

  • Je krijgt € 5.000, € 7.500 of € 10.000, afhankelijk van de gekozen formule
  • Je kan met het geld doen wat je wil. 
  • Je bent verzekerd voor 7 kankers, mits enkele uitsluitingen

Basic

Je hebt al een Feminaverzekering vanaf*

€ 4 /maand

*Dit is de kostprijs voor 18 tot 39-jarigen om € 5.000 te ontvangen

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur