Tussenkomst aanvragen
sterke vrouw

Terug aan het werk na kanker: deze coach deelt haar ervaring

Magali is een fiere mama van 4 dochters. Dat is eigenlijk een wonder, want in 2011 krijgt ze te horen dat ze speekselklierkanker heeft. Ze is dan zwanger van haar eerste dochter.

 

Na een hele reeks onderzoeken volgt het zware verdict: een deel van haar gezicht moet worden verwijderd. Uiteraard worstelt ze met heel wat vragen en ziet ze zich verplicht om anders naar het leven te gaan kijken. Hoe is ze daarmee omgegaan en hoe heeft kanker haar leven voorgoed veranderd?

01/05/2020 5 minuten

Mijn wereld stortte in

Je kan je ongetwijfeld wel voorstellen dat de diagnose een enorme schok was voor een zwangere vrouw. Magali moest vroeger bevallen dan gepland en 9 dagen later volgde een zware operatie. "De chirurg verwijderde mijn tong en de helft van mijn gezicht om chemo en hormoontherapie te vermijden ... Ik lag een maand in het ziekenhuis en bleef daarna 9 maanden thuis om te herstellen en voor mijn baby te zorgen. Toen ik weer aan het werk ging, had ik zelfs nog geen tanden! Allesbehalve evident als je nog maar 30 jaar bent ... Maar wachten op de volledige reconstructie van mijn gezicht om terug aan de slag te gaan, was geen optie voor mij." 

Veel patiënten in remissie willen graag terug gaan werken. "Ik heb het onderschat, ik wou koste wat het kost opnieuw aan de slag. Ik hield niet echt rekening met de bijwerkingen en de invloed van de medicatie op mijn prestaties. Wat ik niet wist, is dat herstellen enorm veel tijd vraagt, soms twee tot drie jaar.”

Terug gaan werken, is niet evident

De meeste mensen hebben hun inkomen echt nodig om rond te komen. Meer nog als ze ziek zijn, want dat heeft een grote financiële impact. Helaas werkt het in de realiteit net andersom. Na de eerste maand ziekte, betaalt de sociale zekerheid maar 60 % van je loon en dat dan nog begrensd tot een bepaald bedrag. Maar sommige bijwerkingen maken het heel moeilijk om het werk te hervatten, zoals de zogenaamde brain fog. "Door de vermoeidheid had ik geheugenverlies, miste ik afspraken, vergat ik nieuwsbrieven te versturen, maakte ik fouten, ... Het was echt verschrikkelijk! Mijn manager was gelukkig heel begripvol. Ze kocht zelfs een tool voor spellingscontrole, toch wel een investering voor de kleine vzw waarvoor ik werkte. Geweldig dus, maar op een gegeven moment moesten we de feiten onder ogen zien: het ging niet meer," getuigt Magali.

"Jammer genoeg heeft niemand me gezegd dat ik eigenlijk een medische halftijds had kunnen nemen," vertelt ze. “Want je hebt tijd nodig om te wennen aan je nieuwe ik: je lichaam, je imago, je zelfvertrouwen krijgen allemaal een serieuze knauw. Dat je goed voor jezelf moet zorgen om beter te genezen, is duidelijk vandaag, maar toch knaagt het nog bij veel mensen. Qua gezondheidszorg hebben we in België gelukkig geen reden tot klagen, maar we zouden ook een beroep moeten kunnen doen op een psycholoog, coach, acupuncturist of massagespecialist. Zo kan je maximaal inzetten op je herstel en je levenskwaliteit verhogen. Dat heb je nodig om je leven – zowel het werk als daarbuiten – opnieuw op te bouwen! Het probleem is dat het ziekenfonds maar 10 euro per sessie terugbetaalt. Via een verzekering als Femina kan je deze noodzakelijke zorgen wel betalen, want het gaat helemaal niet om luxe. Mijn oncoloog bijvoorbeeld, was verbaasd over de snelle genezing van mijn wonden. Dat heb ik te danken aan mijn acupuncturist. Maar die heeft me wel wat geld gekost, natuurlijk."

"Kanker heeft me geholpen om de sprong te wagen"

- Magali

Een nieuwe Magali is geboren

Uiteindelijk beslist Magali om haar job op te zeggen. Ze begint een nieuwe carrière met een duidelijk professioneel plan: de opleiding 'Disability Management' aan het RIZIV volgen en coach worden. Magali vertelt: "Sinds 2016 zijn er in België meer mensen in invaliditeit dan werklozen. Dus ik denk dat ik mijn roeping gevonden heb. Het klinkt misschien grootsprakerig, maar ik weet nu wat mijn leven zin geeft. Ik heb mezelf de kans gegeven om mijn leven een nieuwe wending te geven en ik ben blij te zien dat er dingen veranderen!" 

Magali is veel specialisten tegengekomen op haar pad. Mensen uit de medische sector die zichzelf heruitvinden, die patiënten een luisterend oor bieden, oog hebben voor het menselijke aspect. "Na de kankerdiagnose stortte mijn wereld in. De dokter die me heeft opgevangen, nam tijd voor mij, ze pakte mijn hand vast en toonde haar menselijke gelaat. En dat was allesbepalend voor mij."

Verandering is de enige constante

Magali richt de vzw 'Travail & Cancer' op en werkt aan een website en een blog. Er volgt ook een app, want terug gaan werken is cruciaal voor mensen die hun actieve leven opnieuw willen oppikken. Haar doel: patiënten in remissie helpen om hun ervaring te valoriseren en hun zelfstandigheid terug te winnen. "Er zijn zelfs mensen die promotie krijgen nadat ze kanker hadden, precies omdat hun management merkt dat ze goed kunnen omgaan met stress en heel empathisch zijn," legt ze uit.

Magali publiceert ook twee boeken bij Jouvence en geeft regelmatig lezingen. "Ik vind dat je echt moet leren van de ervaring van anderen en dat je op de hoogte moet blijven van wat voor andere mensen heeft gewerkt. Als iemand in remissie zijn rol binnen een team opnieuw opneemt, is het soms nodig om out of the box te denken, kleine gewoontes te veranderen, jezelf heruit te vinden, creatief te zijn. Een kleine verandering kan alles en iedereen ten goede komen." En Magali vermeldt een citaat om haar woorden kracht bij te zetten: "Verandering is de enige constante."

Link naar app (gratis): Empowerme Android - Apple

De eigenschappen van de Feminaverzekering

  • Je krijgt € 5.000, € 7.500 of € 10.000, afhankelijk van de gekozen formule
  • Je kan met het geld doen wat je wil. 
  • Je bent verzekerd voor 7 kankers, mits enkele uitsluitingen

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur