Jouw ideale appartement vinden. Hoe begin je eraan?


Je hebt nood aan verandering en zoekt een leuk appartement om te huren? Als je een beperkt budget hebt, kan je best een lijstje maken met je wensen en criteria. Rangschik die vervolgens in drie rubrieken: “absoluut noodzakelijk”, “gewenst”, en “nice to have”. Hieronder vind je alvast 8 tips die je kunnen helpen.

​​​​​​​​​​1. Bepaal eerst in welke wijk je graag wil huren

Wat zoek je? Een levendige of rustige buurt? Trendy of met een volks karakter? Met  openbaar vervoer in de buurt? Vlakbij je werk en de school van je kinderen? Met een park en winkels op loopafstand? Dichtbij je familie en vrienden? Heb je parkeerplaats nodig vlakbij? Stel jezelf de juiste vragen, bepaal wat voor jou belangrijk is en schrap de wijken die niet beantwoorden aan je voornaamste criteria.

Laat je vrienden, familie, kennissen, collega’s, … weten dat je op zoek bent. Via-via vind je misschien een geschikt appartement nog voor het effectief te huur wordt gezet. Zo maak je meer kans. Daarna kan je meer informatie zoeken op de sociale media. Er zijn meer en meer Facebookgroepen van mensen die in dezelfde wijk, gemeente of stad wonen. Stel daar je vragen. De deelnemers van de groep geven je graag hun mening en advies.

Neem een kijkje in de buurt. Loop eens rond in de wijk die je bevalt op een tijdstip dat je er ook zou zijn. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel vrije parkeerplaatsen er nog zijn, hoe druk of rustig het er is, welke winkels geopend zijn, …

2. Zoek een appartement dat past bij je behoeften en je budget!

Het eerste waarmee je rekening moet houden: je inkomsten. Die bepalen het bedrag dat je kan besteden aan de huur van je appartement en dus ook waar je kan gaan zoeken.  Om te vermijden dat je aan je budget voor voeding, gezondheid en vrije tijd gaat knabbelen, betaal je voor de huur best minder dan 30 % van je inkomsten! Een kwart van je inkomen zou ideaal zijn. Op die manier raak je niet teveel aan je koopkracht.

Op basis van dat redelijke huurbedrag, moet je jezelf de juiste vragen stellen. Hoeveel kamers heb je nodig? Heb je een bureau nodig, een wasplaats, een speelkamer, …? En als je een huisdier hebt, moet dat uiteraard toegelaten zijn.
Hoe groter de oppervlakte van je appartement, hoe hoger je energiekosten zullen zijn. Vergeet niet dat die kosten een belangrijk deel uitmaken van je budget. Informeer ook naar de gemeentetaksen (ophaling van het huisvuil, …). 
Misschien heb je recht op een sociale woning. Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie daarover via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).​

​​
"Het bedrag van de huur bedraagt best niet meer dan een kwart van je inkomsten."
​​

 
3. Bepaal in wat voor appartement je graag zou wonen

Verkies je een appartement in een karaktervol en authentiek gebouw met een eikenhouten vloer of heb je liever een gerenoveerd of hypermodern appartement? Is veel natuurlijk licht een must voor jou? Wil je een groot balkon, een terras, een zuidelijk georiënteerde tuin of een binnenplaats? Droom je van een riante loft, een handig gelijkvloers appartement, een penthouse met prachtig uitzicht of een plek in een stijlvol herenhuis? Het is een kwestie van smaak… en budget!

4. Bereid een dossier voor om de verhuurder te overtuigen

Moet je iets voorbereiden? Het antwoord op die vraag is genuanceerd. Vandaag is de huurovereenkomst van een woning een regionale bevoegdheid (Vlaanderen, Brussel, Wallonië). Deze regionalisering is geen revolutie, maar ze brengt wel enige nuance. 

In Wallonië en Brussel is een nieuwe regelgeving van toepassing sinds 1 januari 2018, in Vlaanderen zal het nieuwe huurdecreet in voege gaan op 1 september 2018. De nieuwe regionale teksten mikken op gelijke behandeling bij de selectie van de toekomstige huurder. Zo mag de verhuurder je maar een beperkt aantal zaken vragen, zoals wat je financiële middelen zijn, maar niet waar je inkomsten vandaan komen (dus geen loonfiche). Hij mag je ook vragen naar het huidige bedrag van je huur. Dus buiten een kopie van je identiteitskaart, moet je niets voorbereiden. 

Als je inkomsten eerder beperkt zijn, kan je wel het initiatief nemen om een aanbeveling te vragen aan de huidige verhuurder. Je kan ook een borg voorstellen of het bewijs tonen van de betaling van de drie voorbije maanden huur aan je huidige huisbaas. Zo versterk je je kandidatuur. De eigenaar mag trouwens vragen om een bewijs te tonen van je inkomsten om zich een beeld te vormen van je financiële toestand. Dat kan je eventueel voorbereiden samen met de kopie van je identiteitskaart.

5. Maak een overzicht van de huurprijzen die worden gevraagd in de wijk

Sinds de regionalisering van de huisvesting zijn de huurprijzen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië online beschikbaar. Ze zijn louter indicatief, maar het kan je wel helpen om een beter beeld te krijgen van de huur die wordt gevraagd in je favoriete wijk. En het geeft je ook een referentie bij eventuele onderhandelingen over de huur.

6. Let goed op tijdens het eerste bezoek van het appartement

Het bezoek aan de appartementen die je hebt geselecteerd, is een heel avontuur. Oordelen over de thermische en akoestische isolatie, het EPB-certificaat vragen, zoeken naar vochtplekken, de staat van de ventilatie bekijken, de verwarming, elektriciteit, … Er zijn zoveel cruciale punten dat we er binnenkort een apart artikel aan wijden. 

7. Grijp meteen de kans om te besparen

 Eens je het lijstje met je wensen en prioriteiten hebt gemaakt, is je werk nog niet voorbij. Naast de zoektocht naar je nieuwe thuis, zal je ook een budget moeten bepalen voor de verhuis, de inrichting en de eventuele aankoop van extra meubelen. Het is ook het ideale moment om je energie- en verzekeringscontracten te herbekijken. En wanneer je eindelijk het appartement van je dromen hebt gevonden, lees je best eerst aandachtig je huurcontract voor je het tekent. 

8. Huren en verzekeringen. Waar moet je aan denken?

 Het gebouw moet worden verzekerd door de eigenaar, maar je eigen goederen (meubelen, kledij, computer, …) niet. Die moet je zelf verzekeren tegen diefstal, brand, waterschade, enz. Je moet ook je aansprakelijkheid als huurder dekken bij schade (bijv. als waterschade het appartement van de buren beschadigt) en tegenover derden (een voorbijganger, buur, bezoeker, …).

Daarnaast is het ook belangrijk om je geliefden te beschermen als jou iets zou overkomen.  AG Insurance heeft daarvoor de Huurverzekering​ ontwikkeld. Die geeft je tijdelijk financiële ondersteuning bij onvrijwillige werkloosheid, volledige invaliditeit of overlijden, zodat jij en je gezin hulp krijgen om de huur te kunnen blijven betalen.

Opgelet: de informatie uit dit artikel kan wijzigen in functie van de actualiteit en eventueel nieuwe wetgeving. Informeer je steeds bij de bevoegde instanties. 

De VIVAY-redactie

16/05/2018

Deze publiciteit betreft de Huurverzekering van AG Insurance. Dit is een verzekering van het type diverse geldelijke verliezen (Tak 16) onderworpen aan het Belgisch recht met een looptijd van 1 jaar, die jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en eventueel door je tussenpersoon verkocht. Ze voorziet een tussenkomst als je je werk verliest of volledig invalide wordt. Je ontvangt elke maand gedurende maximaal 6 maanden een vast bedrag om je huur te betalen. Als je overlijdt, ontvangt de begunstigde gedurende 6 maanden dit bedrag. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo geldt er voor sommige waarborgen een wachttijd en/of een eigen-risicotermijn en worden bv. uitgesloten: een overlijden door zelfmoord in het eerste jaar van uw overeenkomst, invaliditeit ten gevolge van een psychische aandoening, het beëindigen van om het even welke vorm van arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, ontslag voor zware fout, het opzeggen van je arbeidsovereenkomst met onderlinge toestemming of als je zelf ontslag neemt. Vóór de onderschrijving van het product is het noodzakelijk om de algemene voorwaarden en het informatiedocument over verzekeringsproducten, gratis beschikbaar op www.vivay.be, door te nemen. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing voor jou niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75.

AG Insurance n.v. - E. Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be – Tel. +32(0)2 664 81 11 Belgische verzekeringsmaatschappij toegelaten onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.​

Bescherm jezelf en je gezin Huurverzekering
Financiële steun bij werkloosheid, invaliditeit, overlijden
Krijg tot € 1.000/maand
Voor jou of je gezin
Hulp om de huur te betalen

Wist je dit al?

Een appartement huren: waar moet je aan denken tijdens het bezoek? Lees meer
Een woning huren: wat moet je weten? Lees meer
Samen huren: een alternatief voor alleenstaande ouders? Lees meer
Een woning huren: de basis Lees meer
Een gezin op je eentje! Lees meer
Bekijk alle artikels