Een woning huren: de basis

Het grote moment is aangebroken: je staat op het punt om de woning van je dromen te huren! Je hebt samen met de eigenaar voor de komende jaren een verbintenis afgesloten onder de vorm van een huurovereenkomst. En hoewel de wet de afgelopen jaren sterk geëvolueerd is waardoor huurders beter beschermd zijn tegen eigenaars met minder goede bedoelingen, heb je als huurder toch ook bepaalde verplichtingen.

Hoeveel besteden de Belgische huurders?

De gemiddelde huur bedraagt € 1.000 per maand, maandelijkse kosten inbegrepen. Natuurlijk hangt alles af van de locatie, oppervlakte en soort huisvesting. De huurprijs van een huis met vier slaapkamers is niet dezelfde als die voor een studio.


De juiste adelbrieven

Het is niet altijd even gemakkelijk om een huurwoning te vinden. Drie situaties spelen hierbij een belangrijke rol: gezins- of persoonlijke, professionele en financiële situatie. Deze drie zijn nauw met elkaar verbonden. Huiseigenaren geven immers sneller de voorkeur aan gezinnen met twee inkomens en met een vast contract.


Je rechten

De woning die je wilt huren moet zich in goede staat bevinden. De wet legt de verhuurders een aantal regels op. Als de eigenaar ze niet respecteert, riskeert hij boetes.

 • De eigenaar mag je niet zomaar zonder enige geldige reden de woning uitzetten. Bij een onenigheid (niet-betaling van de huur, schade aan woning…) zal de eigenaar naar de vredesrechter moeten stappen. Die is als enige bevoegd in deze zaak. De eigenaar kan wel het contract opzeggen als hij of een familielid in de woning wil wonen.
 • De eigenaar mag niet zomaar je woning betreden zonder je toestemming.
 • Je moet een huurovereenkomst ondertekenen. Het stelt de duur van de overeenkomst, de huurprijs, bijzondere voorwaarden … vast. De eigenaar moet deze overeenkomst registreren. Dit om je beter te beschermen.
 • Als er een intern reglement bestaat (bijvoorbeeld als je een appartement huurt in een flatgebouw) moet je daarvan een kopie krijgen.
 • Let op de kosten: Zitten ze al in de huurprijs of niet? Wat dekken ze? ...


En je plichten?

 • Als huurder moet je een vaste huur betalen.
 • Als je verhuurder het eist, wat bijna altijd het geval is, moet je een huurwaarborg van maximaal twee maanden huur storten op een geblokkeerde rekening (dus niemand kan eraan gedurende de huurperiode). Betaal nooit je huurwaarborg cash.
 • Je moet de woning in goede staat houden.
 • Als je problemen in de woning ondervindt, moet je de eigenaar zo snel mogelijk verwittigen, bij voorkeur met een aangetekende brief.
 • Als je de huur wilt opzeggen, moet je tijdig de eigenaar schriftelijk verwittigen. Als algemene regel geldt drie maanden voor de datum, maar de exacte voorwaarden zijn afhankelijk van je huurovereenkomst.
 • Je moet de toestemming van de eigenaar krijgen als je de kleuren van de muren wilt veranderen, wandmeubels wilt fixeren … Bij het verlaten van de woning moet je alles weer in de originele staat brengen.


Wat als je op een dag je huur niet meer kunt betalen?

Je verliest je baan, je bent voor lange tijd ziek of je hebt moeite om rond te komen en je huur te betalen? Niemand is immuun voor financiële moeilijkheden. In dat geval is de beste oplossing om zo snel mogelijk de eigenaar te verwittigen om hem gerust te stellen, proactief te zijn en enkele suggesties te geven hoe je zo snel mogelijk deze situatie wilt oplossen. Er zijn organisaties die je kunnen bijstaan in financiële nood (OCMW, sociale diensten van de gemeente waar je woont, …). En er bestaan verzekeringen die je helpen om tijdelijk je huur te betalen bij verlies van werk of invaliditeit.

Opgelet: De informatie uit het artikel kan wijzigen in functie van de actualiteit en eventueel nieuwe wetgeving. Informeer je steeds bij de bevoegde instanties.

De VIVAY-redactie

25/08/2017

Bescherm jezelf en je gezin Huurverzekering
Financiële steun bij werkloosheid, invaliditeit, overlijden
Krijg tot € 1.000/maand
Voor jou of je gezin
Hulp om de huur te betalen

Wist je dit al?

Een appartement huren: waar moet je aan denken tijdens het bezoek? Lees meer
Jouw ideale appartement vinden. Hoe begin je eraan? Lees meer
Een woning huren: wat moet je weten? Lees meer
Samen huren: een alternatief voor alleenstaande ouders? Lees meer
Een gezin op je eentje! Lees meer
Bekijk alle artikels