Je kind vertrekt op kamp? 7 tips om er een succes van te maken!

Theater, muziek, sport, scouts, … jullie hebben samen gekozen en nu vertrekt je kind voor de eerste keer op kamp. Een spannende periode, maar waarop moet je allemaal letten? Je kind mentaal voorbereiden, de valies maken, de nodige documenten invullen, verzekeringen in orde brengen … Deze 7 tips zullen je het leven vergemakkelijken en zorgen voor een geslaagd kamp voor je kind.
​​​​​​​​​1. Zie de angst van je kind onder ogen en blijf positief! 

Het is normaal dat je kind ongerust is als het voor de eerste keer op kamp gaat. Die angst moet je zeker niet banaliseren. Ze is echt. Moedig je kind eerder aan om erover te praten en ga daarop in. Herinner het aan die momenten waarop het ook ongerust was en dat achteraf helemaal niet nodig bleek. Motiveer het door te praten over het plezier dat het zal hebben en alle avonturen die het zal beleven en de ongelooflijke activiteiten. En praat zeker niet over je eigen angsten. 
Herinner het eraan dat het bij moeilijkheden niet moet aarzelen om de verantwoordelijken aan te spreken. Kortom, blijf altijd positief in je manier van praten over het kamp.

2. Laat je kind helpen bij het inpakken

In principe krijg je een lijstje van wat je kind allemaal moet meenemen op kamp. Als dat het geval is, is dat al een goed punt om de ongerustheid van je schat te verminderen. Maar denk eraan om hem of haar ook te betrekken bij het inpakken. Zo ben je zeker dat de favoriete kledij ook mee is. En denk vooral praktisch en functioneel. Een zomerkamp staat bol van de activiteiten, dus is het geen goed idee om nieuwe kleren mee te geven. 

Denk ook aan een grote linnen zak voor de vuile was. Zo kan je kind meer orde houden in de kleren. En zorg ervoor dat de naam in alle kleren staat. Wat extra reservekleren kunnen trouwens van pas komen. 

 
Tip voor de kleinsten: pak voor elk weertype een volledige outfit in, in een plastic zak en laat je kind er een zonnetje, grijze wolken, regen, … op tekenen. Zo kan het gemakkelijk de geschikte kledij terugvinden. Steek er ook een zwemzak bij, voor als ze gaan wandelen.

3. Denk aan het wasgerief

Naast de kleren moet je natuurlijk ook wasgerief meegeven. Dit moet je kind zeker bijhebben: tandenborstel, tandpasta, douchezeep, shampoo, kam, handdoeken, washandje, zakdoeken, zonnecrème. 

 

 

 
“Geef zeker de favoriete knuffel mee! Die kan troost bieden als je kind het lastig zou hebben.”
​​

 
4. Zorg dat alle documenten in orde zijn

In een mapje steek je alle nodige documenten: kleefvignetten van de mutualiteit, kids-ID of identiteitskaart (vanaf 12 jaar), geschreven toestemming van de ouders (van 0 tot 11 jaar). Voor reizen naar het buitenland kijk je best op de site van de FOD Buitenlandse zaken welke documenten je nodig hebt in functie van de leeftijd van je kind en van de bestemming. In hetzelfde mapje steek je ook de instructies voor de medische behandeling of voedselallergieën, als die er zijn.

 
Tip: Als je kind een bepaald dieet moet volgen of een medische behandeling moet krijgen, neem dan contact op met de verantwoordelijke van het kamp zodat je alles goed kan uitleggen. 

5. Zorg ervoor dat je kind de leuke momenten kan vastleggen 

Al die nieuwe activiteiten en ontdekkingen zijn ideaal voor heel wat leuke herinneringen. Je kan een oud fototoestelletje meegeven (als dat is toegelaten) of een boekje waarin je kind kan tekenen. En als je een brief of kaartje wil krijgen, geef je best enveloppen mee waarop al een postzegel kleeft en een adres is ingevuld. Hoewel dat geen garantie is … 

6. Voorkom heimwee

Heeft je kind het moeilijk om zijn ouders achter te laten? Dan riskeer je dat het meteen naar huis wil, als het op de bestemming is aangekomen. De favoriete knuffel kan dan wat troost bieden op de moeilijke momenten. Geef echter geen foto’s of brieven mee, want dan riskeer je het tegenovergestelde effect. En beloof nooit dat je kind je kan bellen als het niet zou gaan. Om te kijken of je het echt meent, kan het dan vragen om terug naar huis te gaan, nog voor het echt geprobeerd heeft om zich te integreren en de geweldige kampavonturen te beleven.  En als je een brief zou sturen, vermijd dan om te zeggen dat je hem of haar mist. Blijf superpositief! 

7. Kijk je verzekeringen na

Voor je kind vertrekt, kijk je best na of het goed verzekerd is. Als dat het geval is, hoef je de verzekering die de organisatie van het kamp je voorstelt, niet te nemen. 

 
Tip: bepaalde meer extreme sporten zijn vaak niet gedekt. Dat kijk je best eerst na, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan als er iets zou gebeuren. Contacteer dus je verzekeraar om een verzekering te vinden die dat klim- of quadkamp dekt waarvoor je kind is ingeschreven.

 
En omdat iedereen een ongeval kan krijgen of ziek kan worden, ben je best vooruitziend. Denk eraan dat bepaalde behandelingen of specifieke medische apparatuur niet altijd (volledig) worden terugbetaald. Of dat voor een ziek of gekwetst kind zorgen soms lang kan duren en heel wat kan kosten. Het ideale moment dus om te bekijken of je bij AG Insurance een Kindzorgverzekering​ kunt nemen. Die helpt je om die niet-terugbetaalde kosten te betalen en geeft je financiële bescherming als een ongeval of ziekte ervoor zorgt dat je kind gedurende minstens 21 opeenvolgende dagen aan zijn bed gekluisterd is. 


 
Opgelet,dit artikel is geschreven in juni 2018: de inhoud kan onderhevig zijn aan wijzigingen in functie van de actualiteit.

 
De VIVAY-redactie
05/06/2018​

 
Deze reclame betreft de Kindzorgverzekering van het type diverse geldelijke verliezen (Tak 16) met een looptijd van 1 jaar, die jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt. Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en mogelijks door je makelaar verkocht. Ze voorziet een tussenkomst maximaal 6 maanden per verzekeringsjaar en maximaal 24 maanden over de gehele looptijd van het contract als je kind minstens 21 opeenvolgende dagen niet aanwezig kan zijn op zijn kinderopvang of school. Deze afwezigheid moet bewezen worden met het aangifteformulier beschikbaar op de website. 

Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico, zoals bv. elke afwezigheid van meer dan 21 opeenvolgende dagen zonder rechtvaardiging op basis van de algemene voorwaarden, het gebruik van verdovende middelen, alcoholisme, verslaving, enz.; de actieve deelname aan vechtpartijen of weddenschappen door het verzekerde kind. Vóór de onderschrijving van het product is het noodzakelijk om de algemene voorwaarden en het informatiedocument over verzekeringsproducten, gratis beschikbaar op www.vivay.be, door te nemen. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. 

 
Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing voor jou niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75

 
AG Insurance n.v. - E. Jacqmainlaan 53 – 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be – Tel. +32(0)2 664 81 11 - Belgische verzekeringsmaatschappij toegelaten onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. 

 
Bescherm jezelf en je gezin Kindzorgverzekering
Krijg tot € 2.000/maand
Bedrag vrij te gebruiken
De beste zorgen voor je kind

Wist je dit al?

Bekijk alle artikels