Waaraan geven de Belgen hun geld uit?

De Belgen verloren in 2016 bijna 1 % van hun koopkracht, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen waar de koopkracht steeg. Veel Belgen worstelen elke maand om met hun gezinsbudget rond te komen. Is België een duur land is om in te leven? En hoe kan je meer doen met hetzelfde budget?

De koopkracht van de Belgen 

In 2016 hebben de Belgen ongeveer 1 % van hun koopkracht verloren, terwijl dat in de rest van Europa alleen maar is toegenomen in dezelfde periode.

Hogere inflatie

De daling van de koopkracht is een combinatie van twee factoren. De indexsprong en andere loonbeperkingen van de regering deden de stijging van de lonen grotendeels teniet. Bovendien is de inflatie in België hoger dan in de andere landen van de Europese Unie.
Ook in 2017 zal de stijging van de lonen beperkt zijn tot maximaal 1,1 %, zonder indexatie en baremastijgingen.


Is het goed leven in het land van friet en surrealisme?

Wij hebben een van de beste sociale-zekerheidssystemen in de wereld. Ons land is een van de 22 lidstaten van de EU die een minimumloon van ongeveer € 1500 per maand hanteren (meer bepaald € 1532). In Frankrijk bedraagt dat slechts € 1480 en in Duitsland € 1498. In de meer oostelijk gelegen lidstaten is het helemaal huilen met de pet op. In Bulgarije is het minimumloon amper € 235, in Roemenië € 275. Maar ook in Portugal (€ 650) en Griekenland (€ 684) zijn de minima structureel lager. Alleen Luxemburg heeft een minimumloon dat hoger ligt: € 1999.
Natuurlijk moet je die getallen plaatsen binnen de kost van het levensonderhoud in elk land. België staat op plaats 23 in de lijst van de duurste landen. Daarmee staan we 5 plaatsen hoger dan Frankrijk. 
 

"Het gezinsbudget beheren: weet wat je besteedt!"

Wat spenderen Belgische huishoudens?

Regelmatig worden duizenden Belgische huishoudens onder de loep genomen om meer inzicht te krijgen in een jaarlijks verbruikspatroon.

Een mooi voorbeeld is de evolutie van het budget dat Belgen spenderen aan huis- en gezelschapsdieren.


Het gezinsbudget beheren: noodzakelijk kwaad?

We weten allemaal dat het belangrijk is om je gezinsbudget goed in de hand te houden, maar doen we dat altijd even rigoureus? Het vraagt wat discipline en toewijding en neemt wat van je tijd. Met de volgende tips, sta je nooit voor onaangename verrassingen en kan je zelfs mooie besparingen doen.


Doe een halfuurtje per week aan budgetbeheer

Koop een grote klasseermap en klasseer je binnenkomende facturen volgens uiterste betaaldatum. Doe je het liever digitaal? Maak dan gewoon een mapje “ Facturen” aan op je computer en klasseer je facturen op dezelfde manier. Als je online bankiert, kan je alle openstaande facturen invoeren volgens betaaldatum.


Bekijk je vaste, lopende en occasionele uitgaven

Bekijk je uitgaven kritisch: welke zijn vast en dus voorspelbaar (huur, gas, elektriciteit, verzekeringen, onderhoud van je ketel, enz.) Welke zijn variabel (vooral voeding en aanverwanten) en welke zijn occasioneel (etentjes, vakantie, kleding, enz.)?
Hou vooral die kleine, vaak weerkerende uitgaven in het oog. Op het einde van de rit kunnen die behoorlijk oplopen. Als je te vlug in verleiding komt, kan je eventueel zelf een maximumbedrag instellen wat je wekelijks cash mag afhalen.


Zorg dat je spaart of belegt

Als je wat geld over hebt, maak je best een afspraak met je bankier of verzekeringsmakelaar. Die kan je, op basis van je beleggersprofiel, de juiste beleggingen aanraden: pensioensparen, langetermijnsparen, aandelenfondsen, ... Naargelang je situatie kan hij ook samen met jou bekijken welke beleggingen fiscaal aftrekbaar zijn. Investeren in vastgoed of een andere belegging is uiteraard ook een optie.


Maak geen onnodige schulden

Met een goed budgetbeheer is het risico al heel klein, maar zorg dat je nooit in een negatieve schuldenspiraal terecht komt. Een opeenstapeling van tegenslagen op zulke momenten kan desastreuze gevolgen hebben.
Nog enkele tips:

 • Maak een lijstje voor je boodschappen doet.
 • Kijk voor je vertrekt nog eens in de koelkast en de voorraadkast zodat je geen overbodige dingen koopt.
 • Koop fruit en groenten van het seizoen en van je regio.


Beheer je budget online

Er zijn heel wat (gratis) apps die je kunnen helpen met het beheren van je budget.


Verkoop je oude spullen

Op rommelmarkten raakt je heel wat overbodige spullen kwijt en je krijgt er nog geld voor ook … Dat geldt ook voor de steeds populairder wordende tweedehandssites.


Recycleer meer

Recyclage, recuperatie en reparatie zijn trendy. Overal in Vlaanderen worden Repaircafés georganiseerd. Waarom zou je nieuwe toestellen kopen als je oude het nog doet of hersteld kan worden? Vooral als je kinderen zo snel groeien en je om de zoveel tijd nieuwe kleren, fietsen en speelgoed nodig hebt. Je kan op die manier heel wat besparen.


Hou je energie-uitgaven in de hand

 • Gebruik led- of spaarlampen.
 • Regel je thermostaat volgens het seizoen en volgens je aanwezigheid.
 • Vergelijk de verschillende leveranciers.
 • Raadpleeg de websites met prijsvergelijkingen.
 • Veranderen van leverancier gaat snel en eenvoudig.


Denk ook aan het onvoorzienbare

Al je moeite om je budget te beheren kan in een klap teniet worden gedaan: als je

 • je werk verliest.
 • een ongeval met blijvende invaliditeit hebt.
 • plots overlijdt.

Het kan dan voor je gezin heel moeilijk worden om met het verminderde budget het einde van de maand te halen … Gelukkig bestaan er verzekeringen op maat die je in dat geval helpen om je vaste uitgaven, zoals huur, verwarming, elektriciteit te blijven betalen.

Opgelet: bepaalde gegevens in dit artikel kunnen door omstandigheden wijzigen. De hierboven vermelde tips zijn dan ook alleen informatief bedoeld.

De VIVAY-redactie

25/08/2017

Deel via
Bescherm je geliefden Maandbudgetverzekering

Interessant om te lezen

De dagelijkse strijd tegen voedselverspilling Lees meer
Welke uitgaven vergeten we vaak mee te rekenen in ons gezinsbudget? Lees meer
Hoeveel spenderen de Belgen aan hun huisdieren? Lees meer
Je werk kwijt? Hoe ga je daarmee om? Lees meer
Beroepsziekte, verlies van werk, invaliditeit: wat kan je doen? Lees meer
Bekijk alle artikels