Is studeren in België een luxe?

België is niet het duurste land om hogere studies te doen, maar de kosten kunnen toch oplopen en de toekomst van je kind onnodig hypothekeren. We tonen je het kostenplaatje en de bestaande oplossingen zodat je er zeker voor kan zorgen dat je kind zijn of haar studies kan afmaken.

Wanneer je kind het warme nest verlaat

Voor je het weet, is het zover: je zoon of dochter is klaar met de humaniora en wil beginnen met hogere studies. Je bent uiteraard trots, maar al gauw neemt de rede weer over: op kot gaan of elke dag heen en weer? Via welk traject? Welke kosten zijn er voor de opleiding die je kind gekozen heeft? Met de auto of met het openbaar vervoer?


Is studeren in België een luxe?

Al dan niet op kot gaan, bepaalt al meteen of je je budget moet verdubbelen of niet.
Dan hebben we het niet alleen over de huurprijs, maar ook over het boodschappenlijstje voor de inrichting: bed, kast, bureau, bureaustoel, bestek, linnen, lakens, verlichting, ... Dan zit je al aan een aanzienlijk bedrag.

Afhankelijk van je budget zijn er verschillende mogelijkheden, de ene al voordeliger dan de andere: de bekende Zweedse meubelsupermarkt, tweedehandssites, de Kringloopwinkel, rommelmarkten …

Op de sociale media vind je tegenwoordig ook heel wat pagina’s met tweedehandsspullen. En in de kelder, de garage of op de zolder van oma en opa vind je ongetwijfeld verborgen vintageschatten die beeldig zullen staan in de kamer van je student.


Gepeperde rekening

Om je een idee te geven van het benodigde budget hebben we een optelsom gemaakt van de jaarlijkse kosten voor een kotstudent tijdens een academiejaar (10 maanden):

 • Inschrijvingsgeld: € 835
 • Lesmateriaal (boeken, cursussen, specifiek materiaal voor de opleiding): € 350
 • Kot (opgelet: soms moet je ook een waarborg geven): € 4.500
 • Inrichting van het kot: € 500
 • Maaltijden: € 3.000
 • Abonnement voor telefoon en internet: € 400
 • Transport (openbaar vervoer: abonnement MIVB en 30 treintrajecten thuis/kot): € 250
 • Lichaamsverzorging & hygiëne: € 300
 • Diversen (sport, vrije tijd, cultuur): € 500
 • Kleding: € 500
   

Zo komen we aan een budget van € 11.135.

"Het behalen van één of meer diploma's hoger onderwijs is zelfs een absolute vereiste geworden om werk te vinden."

Niet evident voor iedereen

Niet iedereen kan zo’n aanzienlijk bedrag elk jaar probleemloos ophoesten. Voor eenouder- en kroostrijke gezinnen, en voor gezinnen die moeten rondkomen met 1 inkomen of met een sociale uitkering is dit een harde noot om te kraken.
Er zijn natuurlijk oplossingen: studiebeurzen, studentenleningen, studentenjobs, ...


Studiebeurzen: voor wie?

Studenten die krap bij kas zitten, kunnen een studiebeurs of studietoelage aanvragen. Je moet een dossier aanmaken via de website studietoelagen.be van de Vlaamse gemeenschap en online of op papier je aanvraag indienen, als je in aanmerking komt.


Studieleningen

Sommige regio's, zoals de provincie Limburg, geven renteloze studieleningen. De studenten moeten die pas na hun studies terugbetalen. Sommige banken bieden ook studentenleningen aan.


Werken om je studies te betalen

Een studentenjob kan de ideale oplossing zijn om de last voor de ouders te verminderen of eventueel zelfs alle kosten te dekken, als dat nodig zou zijn.
Er bestaat specifieke wetgeving voor jobstudenten waar je wel rekening mee moet houden, als je geen onaangename verrassingen wil bij je belastingaangifte.
Je vindt alle mogelijke informatie over studeren en werken op de website Student@work van de federale overheid.

Op de site krijg je een antwoord op vragen als:

 • Hoeveel uren mag een student presteren op jaarbasis?
 • Moet een student zijn/haar inkomsten aangeven?
 • Moet een student belastingen betalen?
 • Behouden de ouders het recht op kindergeld?
 • Zullen de ouders meer belastingen moeten betalen?


Wordt studeren straks minder duur?

Er gaan steeds meer (politieke) stemmen op om de studiekosten te verlagen, de sociale begeleiding van studenten te verbeteren en het aanbod van het onderwijs te vergroten met bijvoorbeeld gespreide uurroosters voor wie opnieuw wil gaan studeren.


Bescherm je kind

Het behalen van een of meer diploma's hoger onderwijs is een belangrijke vereiste geworden om werk te vinden. Je wil uiteraard zeker zijn dat je kind zijn hogere studies kan afmaken, wat er ook zou gebeuren.


Wat als je zou sterven tijdens de studies van je kind?

Je denkt er niet meteen aan, maar als het zou gebeuren, wil je ervoor zorgen dat je kind financieel beschermd is, zodat het zijn of haar studies kan afmaken.


De oplossing

Heel wat banken en verzekeringsmaatschappijen bieden producten en formules aan om een plots overlijden financieel voor te bereiden. Informeer je op tijd!

Opgelet: bepaalde gegevens in dit artikel kunnen door omstandigheden wijzigen. De hierboven vermelde tips zijn dan ook alleen informatief bedoeld.

De VIVAY-redactie

25/08/2017

Bescherm jezelf en je gezin Studiekostenverzekering
Financiële steun voor de studies van je kind
Van € 350 tot € 1.000 per maand
2 x € 1.000 voor inschrijvingsgeld

Wist je dit al?

Hoeveel kosten de hogere studies van je kind? Lees meer
Dit zijn de jobs van de toekomst en je kinderen gaan ze geweldig vinden! Lees meer
Een diploma: het geheime wapen tegen jeugdwerkloosheid! Lees meer
Bekijk alle artikels